Gara-gara anak kerap melaungkan azan. Rumah diketuk P0lis

Besar cabaran yang dihadapi oleh ibu bapa yang dikurniakan anak istimewa. Memahami kanak-kanak istimewa ini memerlukan kesabaran dan ketabahan yang besar.

Namun begitu, ramai diantara ibu bapa yang sangat optimis dan tabah dalam membesarkan anak istimewa mereka.

Pasangan ini dikurniakan dua cahaya mata istimewa

Begitu juga dengan sepasang suami isteri ini yang bukan dikurniakan satu mahal dua kehadiran dua orang anak istimewa sebagai penyeri rumah tangga.

Menurut Noordianah Alwi yang dikurniakan dua cahaya mata autiisme, cabaran yang dihadapi bukan sekadar memahami sifat istimewa anak-anaknya, namun ujian paling utama adalah orang sekeliling.

Empat orang anggota P0lis masuk ke kawasan rumah

Beliau turut memuat naik satu perkongsian mengenai cabaran getir yang meninggalkan imp4k besar kepada mereka sekeluarga, sebagaimana yang dikongsikan di Facebook.

Dimaklumkan Iman berbuat bising lagi

Kisah bermula apabila dia menerima panggilan telefon daripada suami memaklumkan empat anggota p0lis hadir ke kawasan perumahan, susulan adu4n daripada jiran mengenai tindakan anak sulungnya, Muhammad Iman Azhar yang berusia 10 tahun.

“Azan (laungan) Iman, diadukan lagi kepada pihak PDRM. Dimaklumkan Iman berbuat bising lagi, umi agak terkejut sebab sejak pukul 11.50 pagi umi sampai rumah, tak dengar pun iman guna mic (pembesar suara)”.

Panjang umi abah terangkan pada polis dan mereka memahami keadaan Iman

“Mic dah lama tak guna sejak kes DBKK (Dewan Bandaraya Kota Kinabalu) datang ke rumah”.

“Anak umi azan manual saja. Panjang umi abah terangkan pada pihak p0lis dan mereka memahami keadaan Iman,” tulisnya yang membahasakan dirinya sebagai umi dalam perkongsian tersebut.

Mereka menulis surat kepada seluruh penghuni terangkan situasi Iman

READ  Ingin Pulang!!! Beribu Pekerja Bangladesh Mahu Pulang Ke Malaysia. Gaji RM2000 di Kuantan

Tambah beliau, mereka tidak mahu hubungan dengan jiran tetangga bertambah keruh, Noordianah dan suaminya mengambil keputusan untuk menulis surat.

Surat tersebut menerangkan situasi anak istimewa mereka kepada seluruh penghuni di taman perumahan tersebut.

Ia antara cabaran paling suk4r dalam membesarkan Iman

Menerusi laporan satu laman web, Noordianah mengakui ia adalah antara cabaran paling suk4r yang pernah dialaminya selama membesarkan Iman, namun dia mengambil pendekatan untuk bersikap positif.

“Saya sentiasa positif dengan apa juga dug4an yang Allah datangkan melalui anak autiisme saya dan saya perlu fahamkan orang lain jika mereka tidak faham”.

Saya menceritakan Iman sangat obsses dengan azan

“Saya mengambil keputusan menulis surat kepada jiran tetangga yang menceritakan keadaan Iman yang sangat obsses dengan azan, saya juga bawa Iman untuk hantar surat itu ke rumah jiran-jiran”.

“Dua hari selepas itu ada jiran yang temui saya dan memohon maaf dan memberi kata-kata motivasi untuk terus bersabar.”

Be the first to comment

Leave a Reply