Ismail Sabri Akhirnya Tampil Beritahu Apa Maksud Tiada Lagi 10KM Radius Selepas Ramai Netizen Penlng

KUALA LUMPUR – L.arangan pergerakan rentas negeri dan daerah kekal meskipun berlaku pertukaran status Per.intah Kawalan Pergerakan (PKP) di beberapa negeri bermula Jumaat (19 Februari) ini.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, walaupun sebahagian besar negeri dikenakan PKP Bers.yarat (PKPB) dan PKP Pemulihan (PKPP) namun pergerakan hanya dibenarkan di dalam daerah dan tidak boleh merentas antara daerah atau ke negeri lain.

Beliau berkata, berdasarkan lap.oran Kementerian Kes.ihatan (KKM) pergerakan rentas negeri telah menyumbang kepada peningkatan kess selepas kel.onggaran diberikan pada akhir tahun lepas, justeru l.arangan itu kekal.

“Jika dulu kluster disebabkan rentas negeri hanya 11 hingga 12 kluster, namun selepas kita beri kelon.ggaran pada Disember lepas, ramai rentas negeri dan menyebabkan berlaku peningkatan kess C0vid 19.

“Misalnya, di Kelantan selepas rentas negeri dibenarkan, banyak kess C0vid 19 dan hampir 65 peratus daerah bertukar menjadi zon merah dan status negeri bertukar PKP. Maka kita tidak benarkan rentas negeri lagi,” katanya dalam sidang media perkembangan PKP di Wisma Pertahanan di sini pada Selasa.

Mulai Jumaat ini, pelaksanaan PKP dilanjutkan hingga 4 Mac di Selangor, Kuala Lumpur, Johor dan Pulau Pinang manakala negeri-negeri lain dikenakan PKPB dan Perlis pula dikenakan PKPP.

Ismail Sabri turut mengumumkan kerajaan membenarkan pergerakan melebihi 10 kilometer radius di seluruh negara berkuat kuasa serta-merta.

Katanya, tidak relevan untuk mengeh.adkan pergerakan kerana banyak akt.iviti ek.onomi dan sosial diberikan kebenaran untuk beroperasi di seluruh negara.

Sementara itu, mengenai operasi pematuhan pr.osedur operasi standard (SOP), Ismail Sabri berkata sebanyak 596 individu telah dit.ahan atas kes.alahan i.ngkar SOP semalam membabitkan 532 individu dik.ompaun serta 64 lagi dir.eman.

Antara kes.alahan i.ngkar SOP adalah tiada pen.jarakan fi.zikal (155 kess), rentas negeri atau daerah tanpa kebenaran (134) dan tidak memakai pelitup muka (121).

Selain itu, Op Benteng berjaya meng.usir 11 orang pendatang tanpa izin yang cuba memasuki sempadan negara dan menahan seorang pendatang tanpa izin serta dua penyel.udup.

Ismail Sabri Jelaskan Maksud 10KM Radius

Sidang Khas bersetuju bahawa s.yarat pergerakan dalam radius 10 kilometer DIB.ATALKAN berk.uatkuasa, 16 Februari 2021.

Ini bermaksud pergerakan dalam daerah yang sama adalah dibenarkan. Walaubagaimanapun, pergerakan rentas daerah dan rentas negeri di seluruh negara masih TIDAK DIBENARKAN, kecuali rentas daerah bagi negeri Perlis adalah DIBENARKAN.

Kredit : Bernama/FBIsmailSabri

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply