terkini-esok dh akan di d4kw4

Pendakwah selebriti dijangka didakwa esok

KUALA LUMPUR: Selepas 13 hari direman, pendakwa selebriti berkemungkinan akan didakwa di dua mahkamah atas pertuduhan l1w4t dan r00 gol, esok.

Difahamkan, pendakwah itu akan didakwa di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya terlebih dahulu mengikut Seksyen 377C Kanun Ke se k s4an atau l1  wat.

Selesai prosiding di Petaling Jaya, lelaki itu akan dibawa ke Mahkamah Sesyen Shah Alam untuk didakwa mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan atau me r0  gol.

Kedua-dua per tvduhan itu masing-masing memperuntukan hukuman p3 njara 20 tahun dan se b4t, jika sabit kesalahan.

Sementara itu, peguam bela pendakwah terbabit, Syed Amirul Syed Edros ketika dihubungi berkata, pihaknya masih menunggu kepastian berhubung perkara tersebut.

“Tidak pasti. Kertas siasatan akan dirujuk ke HQ (Ibu Pejabat) AGC (Jabatan Peguam Negara) terlebih dahulu pagi esok. Kalau HQ approve (luluskan) untuk tuduh, akan tuduh esok,” katanya.

Pendakwah itu berada dalam reman sejak 27 November lalu dan tempoh tahanan remannya telah dilanjutkan sebanyak dua kali bagi membantu siasatan.

Siasatan yang dijalankan oleh pihak polis membabitkan pelbagai kesalahan seksual seperti Seksyen 376 (r0  gol), Seksyen 354 (c4 bul), Seksyen 377 (s3  ks luar tab1i) dan Seksyen 323 (mendatangkan ke ced3  raan). Sehingga hari ini, terdapat sembilan laporan polis telah dibuat di Shah Alam dan Petaling Jaya terhadap pendakwah selebriti itu. – UTUSAN ONLINE

utusan.com.my

Nak tukar baju, taktik da’i selebriti bawa mngs4 ke rumah

PETALING JAYA – Pendakwah selebriti yang masih di rem4n kerana dikaitkan dengan kes r0 g0 l dan c4 bul menggunakan taktik mahu menukar baju sebelum mempelawa mangsa ke rumahnya.Satu sumber berkata, maklumat tersebut terdedah hasil soal siasat terhadap mangsa-mangsa yang terjerumus dengan kes s3 k sual itu.

“Berdasarkan siasatan semua kes  membabitkan mangsa-mangsa berlaku di rumah pendakwah.“Mangsa-mangsa akan mengikut pendakwah berkenaan ke rumahnya selepas pendakwah itu memberi alasan mahu tukar baju.

“Bila berada di dalam rumah, ketika itu pendakwah berkenaan didakwa mengambil kesempatan men c4  bul dan r0 g 0 l mangsa,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Selain itu, dedah sumber itu lagi, rata-rata mangsa mengakui tertarik dengan pendakwaan berkenaan yang juga fasih berbahasa Arab. “Kebolehan itu kerana dia pernah menetap di Mesir dengan bapanya. Kelebihan berbahasa Arab membuatkan ramai tertarik dengannya selain popular sebagai da’i,” jelas sumber. Tambahnya, siasatan setakat ini mendapati pendakwah berkenaan memang menggunakan popularitinya untuk memperdayakan mangsa.“Tiada unsur jampi atau ilmu sesat digunakan untuk memperdaya mangsa,” ujarnya. – UTUSAN

Be the first to comment

Leave a Reply