Syarat i-Sinar Terlalu Ket4t Dan Tidak AdiI – Pakar Ekonomi,tgkla jawapan PADU bossku

KUALA LUMPUR, 3 Dis — Meskipun program i-Sinar, iaitu pengeluaran caruman daripada Akaun 1 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang baru-baru ini telah diperluaskan kepada lebih ramai ahli yang terjej4s, namun masih banyak rvngutan dan kelvhan yang kedengaran.

Ada yang memperli i-Sinar sebagai ‘i-Sed1h’, ‘i-Mal4p’ dan pelbagai lagi nama ej3kan, berikutan syarat yang dikenakan terlalu ket4t, yang mana satu daripadanya apabila kemudahan itu hanya terpakai kepada mereka yang berhadapan dengan pengvrangan pendapatan sebanyak 30 peratus dan ke atas.

Profesor Kanan Fakulti Ekonomi dan Perniagaan Universiti Malaysia Sarawak Datuk Shazali Abu Mansor. Foto Harian Metro

Pakar Ekonomi yang juga Profesor Kanan Fakulti Ekonomi dan Perniagaan Universiti Malaysia Sarawak Datuk Shazali Abu Mansor, menyifatkan kadar minimum pengvrangan gaji sebanyak 30 peratus itu tidak mvnasabah dan tidak ad1l.

KWSP tidak seharusnya meletakkan syarat peratusan yang terl4mpau ket4t, sebaliknya memudahkan pengelvaran kepada pencarvm yang terdes4k dan memerlukan wang, untuk kelangsvngan kehidupan.

“Jika kvrang gaji 30 peratus baru boleh keluar itu tidak ad1l, mereka yang bergaji kecil dan mengalami pengvrangan gaji sebanyak 20 peratus, tidak l4yak untuk membuat pengelvaran, tetapi mereka yang bergaji besar dan dip0tong gaji 30 peratus, pula l4yak.

“Tidak munasabah cara ini, seharusnya kenalah permudahkan, mereka ini dah jatvh, jatvh lagi dit1mpa tangga apabila tidak l4yak untuk mengelvarkan wang sendiri, kerajaan perlu fikirkan cara yang lebih baik,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi di sini hari ini.
Beliau berkata memandangkan syarat ket4t itu bukan dic4pai di Parlimen, maka KWSP tidak perlu meletakkan syarat yang ber4t, sebaliknya membenarkan pengelvaran kepada pencarvm yang mengalami pengvrangan gaji, tanpa mengira berapa pun pemotongan yang dihadapi.

“Kalau seseorang itu ada wang dan tidak terjejas, mereka tidak pergi ke KWSP untuk meminta-minta hak mereka, tetapi kalau mereka pergi dan sanggup berbaris lama, itu bermakna mereka betul-betul terdes4k dan memerlukan wang,” katanya.

Shazali berkata kerajaan juga seharusnya membenarkan para pencarvm mengelvarkan sejumlah wang bagi tujuan m0dal berniaga, untuk meneruskan kelangsvngan kehidupan yang terjej4s, dengan syarat mereka memb4yar semula pengelvaran yang dibuat.

MTUC sifatkan PRIHATIN pakej menyeluruhPresiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) Datuk Abdul Halim Mansor.

Dalam pada itu, Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) Datuk Abdul Halim Mansor berkata, bagi pencarvm yang terkelvar daripada syarat namun benar-benar memerlukan pengelvaran tersebut, seharusnya membuat rayu4n kepada KWSP.

Meskipun syarat itu adalah ketetapan KWSP, namun pekerja boleh ke KWSP dan membuat rayu4n, saya berharap KWSP akan mempert1mbangkan mereka yang benar-benar memerlukan,” katanya.

Namun dalam masa sama, pencarvm yang layak membuat permohonan dan menerima wang i-Sinar mesti memahami bahawa ia adalah ‘wang bantuan kesuk4ran’, maka ia perlu dibelanja mengikut keperluan.

“MTUC khuat1r wang i-Sinar yang dikelvarkan dibelanjakan pada yang luar daripada yang di0bjektifkan dan selepas wang itu habis, mereka masih menghadapi kesuk4ran dan masih tidak mencarvm semula ke KWSP, ketika itu bantuan apa yang boleh dikeluarkan oleh KWSP dan kerajaan,” katanya.

Tambahnya, di bawah Akta Kerja 1955, sesuatu syarikat itu tidak boleh sewenang-wenangnya mem0tong gaji p0kok pekerja dan sebarang pem0tongan gaji perlu dim0hon terlebih dahulu kepada Jabatan Tenaga Kerja.

jawapan boss ku untuk rakyat

DS Najib Akan Bantu Rakyat Berjuang Demi Akaun Satu KW SP. Ini Komen Padu DS

SHAH ALAM – Ramai rakyat meluahkan rasa kecewa dengan pengumuman yang telah dibuat oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) semalam mengenai dua kriteria kelayakan untuk memohon i-Sinar.

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam satu hantaran di Facebook hari ini berkata,

tindakan yang dibuat oleh pihak KWSP amatlah tidak wajar kerana duit KWSP itu sebenarnya hak milik rakyat.

Menurutnya, pihak KWSP sepatutnya membenarkan semua pencarum mengeluarkan RM10,000 secara pukal tanpa meletakkan syarat sedemikian

.

“Kalau mereka nak keluarkan RM10,000 terpulang lah kepada mereka. Kalau mereka tak perlu, mereka tak kan berbuat demikian.

“Jadi, kita mesti percaya kepada pencarum bahawa ini adalah dana mereka sendiri. Hidup mereka juga amat tertekan dan ada yang perlukan duit ini untuk kecemasan kini,” katanya.

Tambahnya, jika kerajaan benar-benar prihatin dan peka dengan tuntutan rakyat, maka pihak mereka perlu mengubah dan melakukan penambahbaikan terhadap pengumuman yang dibuat oleh pihak KWSP semalam.

“Saya akan terus memperjuangkan hasrat rakyat dan pada saya kalau kerajaan masih mengekalkan syarat-syarat yang ketat ini, maka saya yakin perkara ini akan mengundang kemarahan rakyat secara berterusan,” kata beliau lagi dalam hantaran tersebut.

Semalam, KWSP dalam satu kenyataan berkata, kriteria bagi kategori satu meliputi ahli yang tiada caruman dengan KWSP sekurang-kurangnya selama dua bulan berturut-turut ketika permohonan atau ahli yang masih bekerja tetapi telah mengalami pengurangan gaji pokok sebanyak 30 peratus dan ke atas selepas 1 Mac 2020.

Kriteria bagi kategori dua pula meliputi ahli yang masih bekerja tetapi mengalami pengurangan pendapatan keseluruhan sebanyak 30 peratus dan ke atas, termasuk pengurangan gaji dan elaun atau pemotongan tuntutan kerja lebih masa selepas Mac 2020, yang mana pengurangan tersebut hanya boleh dikenal pasti melalui dokumen yang diberikan.

sumber : sinar harian

 

Be the first to comment

Leave a Reply