kenapa tak di galak kan simpan duit di rumah?

Jadual Kandungan

Perkataan Awal: Mengenai Simpanan
Mengapa anda tidak tergoda dengan hadiah simpanan?
1. Wang tidak selamat
2. Pulangan yang diperoleh sangat kecil
Kos yang ditanggung oleh bank untuk hadiah simpanan
3. Mengapa tidak tergoda dengan hadiah simpanan: kos pentadbiran yang tinggi
4. Wang Akan Memakan Inflasi
5. Ganjaran Langsung adalah sama dengan Wang Mati
6. Tidak sesuai untuk dana kecemasan
7. Bukan Tempat Pelaburan Semula
8. Hanya Untuk Urus Niaga
9. Mengapa Tidak Tergoda Dengan Hadiah Simpanan: Anda Perlu Membayar Mahal Untuk Peluang yang Hilang

Kesimpulan: Mahukan Si Kecil Menjadi Bukit? Jangan Gunakan Penjimatan!

1. Wang tidak selamat
Ada banyak wang? Kemudian simpanlah simpanan sehingga selamat? Bahaya tu

Lebihan dana yang ingin disimpan sangat mudah diambil semula. Siapa yang buat? ya anda ada penjimatan! Walaupun dijamin 100% oleh pemerintah selagi sesuai dengan ketentuan , apakah dapat diambil dengan sewenang-wenangnya?

Secara psikologi, jika anda melihat akaun itu ada baki dan kemudian ada penjualan di mana-mana kedai atau sebanyak mungkin beli satu dapatkan promo, anda pasti akan berbelanja! Percayalah!

Orang akan mengutamakan keselesaan dan tidak mahu ketinggalan. swipe kad debit, atau pindahkan menggunakan perbankan mudah alih. Eh, tiba-tiba wang habiskan? hehe

Adakah itu hanya saya, bukan? Tidak mungkin sekiranya anda yang membaca blog ini sama-sama membazir dengan saya? membeli barang yang anda mahukan walaupun anda tidak memerlukannya. Jadi mengapa anda tidak tergoda dengan hadiah simpanan yang ditawarkan dan jangan menyimpan wang anda di sana.

Bahaya!

2. Pulangan yang diperoleh sangat kecil
Ya , siapa tahu juga. Semasa saya mengemas kini artikel ini pada tahun 2020, ternyata kadar faedah deposit sama seperti ketika saya menulis ini untuk pertama kalinya.

Deposit dengan nilai nominal minimum ,dapat 4.25% per tahun sementara simpanan baru dapat faedah 0.7% (tidak termasuk pajak). Berikut adalah contoh kadar faedah Bank Mandiri:

Sementara simpanan, walaupun baki melebihi  juga tidak akan mengejar deposit sama sekali.

Kos yang ditanggung oleh bank untuk hadiah simpanan
Tetapi sebenarnya, saya telah berusaha untuk mengira perbezaan antara kos faedah yang harus dibayar oleh bank jika, misalnya, dana tersebut dimasukkan ke dalam simpanan dan / atau simpanan. Andaian yang saya gunakan adalah seperti berikut:

Kos faedah yang harus dibayar oleh bank  adalah  bilion setahun! Sementara itu, jika pelanggan memasukkan dana ke dalam tabungan, biaya bunga adalah CUMA jumlahnya tidaklah banyak mana Perbezaan dalam pengiraan faedah deposit dan faedah simpanan
Dari sudut pandangan kami sebagai pelanggan, misalnya, wang kami adalah katalah sekian, Ditempatkan dalam simpanan, setahun mendapat  1.7 juta. Sementara simpanannya hanya  280 ribu. Walaupun begitu, kos pentadbir dan atm tidak dipotong!

3. Mengapa tidak tergoda dengan hadiah simpanan: kos pentadbiran yang tinggi
Sudahlah bahawa faedahnya sangat kecil dan simpanan ini adalah sumber dana murah untuk bank, kita dikenakan bayaran pentadbiran yang tinggi! Bagaimana ia boleh berlaku?

Mengapa anda tidak tergoda dengan hadiah simpanan: Bayaran pentadbiran akaun simpanan adalah mahal!

Ya awak boleh! Kerana bank sibuk menguruskan akaun simpanan kita. Anda tidak perlu memberikan semua jenis kemudahan transaksi dan anda boleh menariknya kapan saja, bukan? Ya, wajar dikenakan kos yang tinggi. Bahahahaha!

Jadi ya, jika anda masih mahu menggunakan akaun bank, anda perlu membayar yuran masuk

Be the first to comment

Leave a Reply