5 idea pengurusan kewangan yang masih kosong dalam bank

Ada yang mencari kaedah menguruskan kewangan keluarga yang masih negatif? Pasak lebih besar daripada tiang?

5 Idea untuk Menguruskan Kewangan Keluarga Negatif

Catat semua pendapatan dan perbelanjaan
Menghilangkan Perbelanjaan Berasaskan Keinginan
Mula Memasak Makanan Sendiri
Menambah pendapatan
Pelaburan Langsung Permulaan
Kesimpulan: Utamakan Keperluan Daripada Kehendak

Catat semua pendapatan dan perbelanjaan
Belum buat ini? Tetapi jika anda tertanya-tanya mengapa wang habis sebelum akhir bulan? Tekor dan pecah tanpa mengetahui apa yang anda beli?

Tetapi secara serius, mencatat pendapatan dan perbelanjaan ini sangat berguna sebagai langkah awal menguruskan kewangan keluarga yang masih negatif. Menyedari masalah pertama adalah langkah pertama ke arah kewangan yang sihat.

Ya, jika anda tidak tahu di mana kebocoran itu, bagaimana anda dapat memperbaikinya?

Apa yang anda gunakan untuk melukis? Percuma! Anda boleh menggunakan apa sahaja. Inginkan aplikasi nota telefon pintar lalai, Excel, aplikasi jenis Money Lover atau kaedah apa sahaja yang anda suka.

Sekiranya anda mahu, anda boleh memuat turun alat pemeriksaan kesihatan kewangan di blog ini dan kemudian menambah helaian anda sendiri untuk mencatat kewangan anda.

Terutama pada masa kini, menurut artikel Kata Data, bank telah beralih ke perbankan digital.

Pada akhir setiap bulan / tempoh, anda akan mengetahui berapa pendapatan dan perbelanjaan rakan anda. Bertolak dari sana rakan dapat mengambil langkah kedua untuk menguruskan kewangan keluarga yang masih negatif.

Menghilangkan Perbelanjaan Berasaskan Keinginan
Dari semua pendapatan dan perbelanjaan yang telah dicatat sebelumnya, dapatkah anda melihat mengapa perbelanjaan tersebut jauh lebih besar? Sudah?

Masih ada banyak perbelanjaan yang sebenarnya tidak diperlukan? Hanya kerana anda mahu?

Beli Starbucks apabila ada promo beli satu dapatkan satu. Keperluan kopi dapat dipenuhi dengan menyeduh kopi anda sendiri setelah membeli kopi hitam kilogram dari sebuah kedai kopi. Membeli kasut Onitsuka Tiger yang kesekian kalinya ketika kasut Onitsuka Tiger tiga tahun yang lalu masih bagus dan selesa dipakai hanyalah keinginan.

Termasuk membeli makanan di kantin pejabat dengan harga minimum .setiap bahagian apabila anda boleh memasaknya sendiri yang hanya “memerlukan” jumlah yang kecil tu selama seminggu.

Ada satu cara yang mungkin terdengar klise untuk memisahkan kehendak dan keperluan. Mungkin anda sudah:

Tahan pembelian selama 3 hari, seminggu, sebulan, atau selama yang diperlukan. Sekiranya anda terlupa dan keinginan untuk membeli hilang, ini bermaksud bahawa itu hanyalah keinginan

Mula Memasak Makanan Sendiri
Saya antara mereka yang ragu-ragu memasak makanan ini sendiri. Yeah! Walaupun telah ditulis sebagai salah satu contoh di atas, sebelum saya menulis ini, saya percaya:
“Baiklah, hanya dua puluh lima rebu, saya makan setiap makan tengah hari”.

Tetapi setelah saya mula mengambil makanan, sangat sedap!

Wang  yang pada awalnya hanya boleh digunakan untuk makan 12 hari, tidak termasuk hujung minggu, sekarang dapat digunakan untuk bertahan selama 3 minggu, termasuk hujung minggu! Ia memang rumit, tetapi sekurang-kurangnya, ia sangat menjimatkan.

Penyediaan makanan adalah penting. Sediakan keperluan makanan selama seminggu termasuk hujung minggu.

Malah aktiviti memasak ini dapat dengan serta-merta membantu anda mencoret beberapa item dari senarai yang anda tulis pada awal artikel ini.

Selain lebih menjimatkan, ada faedah lain yang saya dapat. Saya lebih sihat. Ya. Lebih sihat!

Macam mana boleh jadi? Walaupun saya tidak makan lebih sedikit, berat badan saya lebih terkawal. Kerana hidangan yang disediakan di rumah kita tahu kualiti ramuannya. Termasuk minyak yang digunakan untuk menggoreng.

Tidak ada bahan tambahan yang tidak kita mahukan. Rasa makanan berasal dari ramuan yang kami sediakan.

Menambah pendapatan
Adakah anda telah melakukan semua perkara di atas tetapi masih mengalami masalah kewangan? Mungkin sudah tiba masanya anda menambah pendapatan.

Ya, kadang-kadang perbelanjaannya jauh lebih tinggi daripada pendapatan. Dan malangnya perbelanjaan ini diperlukan.

Tidak ada perkara lain yang boleh dicoret dari senarai perbelanjaan. Seperti yuran sekolah kanak-kanak, beli elektrik untuk

Be the first to comment

Leave a Reply