Petua Dunia Pekerjaan

Memulakan Impian Anda Bermula dengan lima Langkah ini

Anda boleh menjadi juruterbang. Boleh jadi model. Boleh jadi penari. Sebarang Baiklah… kembangkan pemikiran ini jauh sebelum anda memilih untuk memilih jurusan di kolej.

2. Lukiskan dalam peta minda Di tempat kerja, kita sudah mempunyai gambar, apa prinsip kita mahukan. Sebagai contoh, jika kita mahu menjadi pengurus dalam  lima tahun bekerja, pasti kita Akan dapat. Prinsip   pagar penting adalah soal apa yang perlu kita lakukan untuk mencapainya. Buat PETA KERJAYA sejak awal lagi. Fahami jalan kerjaya di syarikat, sama ADA mungkin untuk mencapainya atau tidak.

3. Luaskan Kelayakan Anda Dalam setiap prinsip kerjaya dipilih, kita mesti memerlukan untuk memenuhi kelayakan tertentu. Adakah pensijilan atau kebolehan lain. Gandakan segalanya. cari pekerjaan impian dan Luaskan perakuan dan kelayakan sebagai bakal pekerja. Dapatkan sijil untuk pensijilan prinsip diperlukan untuk mencapai prinsip PETA KERJAYA telah disediakan. Contoh: jika anda ingin mendapatkan kerjaya dalam bidang audit, persiapkan diri anda untuk mendapatkan sijil seperti CIA, CISA, pengawal dan prinsip lain-lain Akan sangat berguna untuk mendapatkan kerjaya impian itu. Belajar awal

4. Jangan Tahan Jangan sesekali menyimpan . Pasti ada syarikat tempat kita bekerja hari ini tidak perlu kita lakukan kerjaya impian, jangan sesekali menahan diri dalam COMFORT BOX seperti prinsip disebutkan dalam rukun Islam satu petikan di atas. Percayalah, semua itu hanya ADA dalam fikiran kita. Masalah keselesaan itu hanya Akan menghalangi kita untuk berkembang. Cari dan anda perlu mencari baru, cubalah mencari peluang di luar Sana.

5. Kenali Diri Anda Ini sebenarnya merupakan perkara penting yang sering diabaikan oleh orang sahaja dalam melakukan sesuatu pekerjaan, bukan hanya mencari pekerjaan. Sebelum sesuatu, satu perkara asas yang perlu kita lakukan adalah mengenali diri kita sendiri. Kebolehan kita – kekurangan kita. Kenali diri kita sebaik mungkin. Prinsip apa yang perlu diperbaiki agar kita dapat mencapai prinsip kerjaya yang diinginkan. Mungkin Masih Bertanya… Adakah mungkin menjadi pengurus dalam lima tahun bekerja di syarikat? Mungkin betul-betul. Semua pengurus mesti bermula dari Iran, bukan? Jadi tidak perlu kita impian itu? Namun sebelum menjadi Pengurus di syarikat, kita perlu menjadi PENGURUS SENDIRI Apa yang kita perlukan PETA KERJAYA sejak awal, saya pasti, kita Akan dapat mencapainya dengan baik. Seperti dalam tujuh Tabiat, semuanya bermula dengan prinsip VISI dan MISI jelas. Kemudian ketuhanan Jepun menerangkan langkah demi langkah apa yang perlu kita lakukan – Tabiat dua – Mulakan dengan akhir akal anda perlu log masuk untuk menghantar komen.

Be the first to comment

Leave a Reply