Apa persediaan sebelum mula bekerja di pejabat? jom baca tips ni

Siapa yang mencari kerja? Oleh itu, saya ingin mencuba menulis beberapa perkara, yang pada pendapat saya, mesti ada sekiranya anda ingin bekerja di pejabat. Petua kemahiran yang mesti ada untuk kerja pejabat hanya umum. Mudah-mudahan dapat membantu – maka jika saya memberi perhatian, sepertinya mereka yang bekerja di luar pejabat juga boleh amal kan tip berguna ni.

Mesti Mempunyai Kemahiran Untuk Kerja Pejabat
Mengapa secara umum? Kerana jika saya membincangkan secara khusus, pasti ada kelayakan minimum yang mesti anda miliki – mengikut jenis pekerjaan yang anda cari. Sebagai contoh, juruteknik mesti mempunyai kepakaran teknikal, mesti memahami perkara undang-undang, dan sebagainya. Kemahiran yang mesti ada untuk kerja pejabat yang saya sebutkan tidak akan saya bincangkan secara terperinci di sini.

Apa yang kita bincangkan adalah kemahiran yang “WAJIB” difahami – seolah-olah itu adalah pakej standard. Sudah tentu, seperti catatan lain, seperti dalam petua mencari pekerjaan atau wawancara yang saya hantar, ini berdasarkan pengalaman peribadi saya.

Semasa anda mencari pekerjaan, sudah tentu anda sudah ingat, jenis pekerjaan apa yang anda cari? Oleh itu, bermula dari jenis pekerjaan yang anda cari, mari kita lihat, adakah kemahiran yang mesti dimiliki untuk kerja pejabat ini sesuai dan sudah dimiliki atau tidak?

Kemahiran yang Diperlukan oleh Dunia Kerja: Kemahiran sangat penting

Jenis pekerjaan mempengaruhi kemahiran yang diperlukan. Oleh itu, apabila anda memutuskan bahawa anda ingin bekerja, satu perkara penting yang perlu anda miliki adalah kemahiran keras ini. Sebagai contoh, saya ingin bekerja dalam pembukuan, ya saya harus memahami, memahami dan dapat melakukan pembukuan. Termasuk peraturan.

kemahiran yang diperlukan untuk kerja pejabat
Berkomunikasi – salah satu kemahiran insaniah yang diperlukan
Contoh lain adalah juruwang dan perkhidmatan pelanggan di bank, selain memerlukan kemahiran komunikasi (lisan dan tulisan), dia juga memerlukan pengetahuan tentang industri perbankan secara umum dan peraturan perbankan bank yang ingin diterapkan.

Kemahiran keras ini dapat dan lebih mudah dipelajari oleh sesiapa sahaja. Selama kita melalui dunia pendidikan, sebenarnya, apa jua jurusan kuliah kita, kita diajar kemahiran keras ini. Dan ketika melamar pekerjaan (yang juga tidak mudah dilakukan), pewawancara – bakal majikan langsung – akan lebih menumpukan pada kemahiran yang diperlukan di pihaknya sekiranya dia diupah.

Sekarang kemahiran yang saya nyatakan di atas sering disebut sebagai kemahiran keras. Kemampuan alias secara langsung berkaitan dengan jenis pekerjaan itu sendiri dan juga dapat diukur dengan mudah. Biasanya termasuk dalam senarai CV kami.

Seperti contoh saya sebelumnya, ketika saya ingin melamar pekerjaan pembukuan, kemahiran menyimpan buku saya dapat dilihat dari CV saya mengenai jurusan kolej saya, IPK dan jika saya melampirkan senarai gred, saya secara khusus akan melihat nilai kursus Perakaunan saya.

Kemahiran Mesti Mempunyai Dunia Pekerjaan Nombor 2: Kemahiran Insaniah
Akhir-akhir ini, banyak syarikat lebih mementingkan kemahiran insaniah daripada kemahiran keras sendiri. Kenapa? Kerana kemahiran insaniah ini pada dasarnya adalah mengenai kualiti diri kita sebagai seorang. Salah satunya yang saya sebutkan di atas, iaitu kemahiran komunikasi lisan dan tulisan. Mengapa ini penting?

Baiklah … sekarang seperti ini. Semasa anda bekerja di syarikat, anda tidak bekerja sendiri, bukan? Banyak orang di sana. Dan kebanyakan (malah semua) adalah orang yang baru anda temui. Bagaimana anda menjalankan tugas anda sekiranya anda tidak dapat berkomunikasi dengan orang lain dengan baik. Terutama jika jenis pekerjaan anda memerlukan hubungan antara bahagian.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply