harga diskaun? hati2 jangan membazir

Seorang pekerja pejabat kepada rakannya ketika dia berhenti di sebuah kedai yang mudah
Adakah anda sering mendengar perbualan seperti itu? Atau adakah mereka sering terlibat di dalamnya? Lalu, barang apa yang di diskaun hingga 40% dan membuatnya tergoda untuk membeli?

Saya yakin ramai di antara kita sering terlibat dalam perbualan yang serupa. Dan jawapan untuk barang apa, boleh dalam pelbagai bentuk. Bermula dari sabun muka, kosmetik, hingga model kasut terbaru dari jenama kesayangan kami.

Mari kita bincangkan ini. Mengasyikkan kerana saya rasa ramai yang mengalami ini.

Seperti biasa, rakan boleh membaca terus dari atas hingga akhir, atau membaca mengikut senarai kandungan di bawah:

Membeli-belah Membazir dengan Harga Diskaun! Bagaimana boleh?

Keperluan vs Keinginan
Keperluan (Kehendak) Pasti Dibeli
Kemungkinan Menutup Pilihan Beli-belah Lain
Diskaun Tidak Selalu Lebih Murah, Harga Juga Percuma!
Berhati-hatilah dengan Teknik Penentuan Tanda Aras

Keperluan vs Keinginan
Sudah tentu, apabila kita melihat bahawa ada sabun mandi yang biasanya berharga sepuluh ribu rupiah, maka ia dijual dengan harga hanya enam ribu rupiah, kita akan membelinya. Untuk menyimpan di rumah alasannya. Walaupun sebelum ini kami telah membeli tiga paket sabun yang sama semasa membeli-belah bulanan yang lalu.

Walaupun kita melihat jaket atau kemeja digantung di rak kedai di pusat membeli-belah, label potongan 50% dilampirkan, sedangkan seminggu sebelumnya kami membatalkan niat membeli kami kerana harganya “kurang masuk akal” atau “agak terlalu mahal”. Kemungkinan beberapa minit kemudian kami akan berjaga-jaga di tempat pembayaran untuk membayarnya.

Sebenarnya, apabila kita melihat barang yang sama dalam keadaan di mana tidak ada diskaun, kita tidak akan membelinya pada masa itu. Tetapi apabila label diskaun 40% dilampirkan, tiba-tiba kita memerlukannya.

Oleh itu, persoalannya adalah, adakah kita benar-benar memerlukan barang itu, atau adakah kita memerlukannya untuk memenuhi keinginan kita untuk membeli barang yang didiskaunkan?

Sabun, yang tiba-tiba mempunyai harga potongan, sebenarnya kami masih mempunyai stok yang kami perlukan di rumah. Wang yang digunakan untuk membeli sabun dengan potongan boleh digunakan untuk membayar keperluan lain.

Keperluan Pasti (Kehendak) Dibeli
Sukar untuk membezakan antara keperluan sebenar dan keinginan untuk membeli barang yang diperlukan apabila ada potongan harga. Walaupun anda benar-benar tergoda dengan potongan harga, pastikan barang yang anda beli benar-benar diperlukan.

Untuk beg, kasut, pakaian dan barang-barang yang tiba-tiba kita rasa “memerlukan” apabila melihat potongan harga yang gila2 akan lebih mudah bagi kita untuk mengatakan bahawa dorongan untuk membeli harga diskaun itu hanyalah godaan. Tetapi apabila yang dilabelkan penjualan adalah barang-barang sepele bernilai kecil yang benar-benar diperlukan, akan lebih sukar untuk menyelesaikannya.

Cubalah jika anda mengganti barang itu dengan sabun atau produk penjagaan diri yang lain. Sudah selesa untuk menggunakan jenama A, kemudian lihat jenama B, yang didiskaunkan hanya 60% daripada jenama A. Apabila kita tergoda untuk membeli kerana harganya murah, ternyata apabila kita menggunakan jenama B, rasa dan kualiti jenama B jauh di bawah jenama A. jadi pertimbangan utama kami pada awal ketika memutuskan jenama A.

Tidakkah kita akan menyesali pilihan untuk membeli dengan potongan harga itu? Mengapa tidak bertahan dan tidak tergoda dengan potongan harga dan hanya beli kemudian apabila stok kita habis? Kerana setelah semua nama itu adalah keperluan, kita pasti akan membelinya. Ya betul?

saya sendiri pun tak dapat menahan diri daripada beli barang diskaun ni.adakah andadapat menahan? hehe

Be the first to comment

Leave a Reply